Kennel Tib-Sakin kasvattajat 
Pia Aronen & Jenna Toivonen
 -äidin ja tyttären yhteistyötä-


Pian matka kasvattajaksi: 

Olen saanut ensimmäisen tipsun vuonna -84. Ihastuin rotuun kun olin nähnyt yhden tipsupennun. Olin yli 5 vuotta anellut,että saisin koiran ja sitten vihdoin 14-vuotiaana sen sain, Silences Ferro nimeltään.

Toinen tipsu hankittiin noin vuoden päästä ja ajattelimme että tekisimme pennut näillä kahdella. Eli ensimmäiset Tib-Sak- pennut syntyivät vuonna -89.

Pikkuhiljaa koiramäärä lisääntyi ja äidin kanssa yhdessä kasvatimme tipsuja. Merkittäviä koiria ovat olleet kantanarttuni Toyway Cas-Tanja ja Lecibsin Status Symbol, Tib-Sak Linda Lady,Tib-Sak Aleksandra ja Tib-Sak Xena.

Jokunen vuosi oli välissä,etten edes omistanut tipsua ja äitini teki viimeisen pentueen 2009.

Minun ensimmäinen oma pentueeni syntyi 2012 ja siitä asti olen nyt kasvattanut Tib-Sak tipsuja "yksin". Tyttäreni on ollut mukana aktiivisesti ja toimii kätilönä synnytyksillä ja näyttelyapulaisena sekä avustaa astutuksissa yms.

Meillä asustelee kotona noin 10 tipsua. Tähän vielä päälle sijoituskoirat.

Vuosi 2021 oli minulle merkityksellinen. Myin ensimmäistä kertaa pennun toiselle kasvattajalle.Toisen Suomeen ja toisen ulkomaille. Olen myöskin käyttänyt jalostukseen omia kasvattamiani uroksia pitkästä aikaa. Ennen tätä vuotta olen -90 luvulla käyttänyt 2 kertaa omaa kasvattiani isänä. Olen aina kuvitellut, että muualla kasvatetut urokset olisi parempia.No,enään en ajattele niin.

Pentujen määrä vaihtelee vuosittain ja riippuu aikalailla siitä, miten juoksuja alkaa. Joskus useammalle nartulle tulee juoksu samaan aikaan ja silloin on tiheämpään pentuja ja useampi samaan aikaan, ja sitten taas on aikoja kun juoksut alkavat ripotellen ja pentueita on vain yksi kerrallaan. Esimerkkinä vuosi 2020, jolloin alkuvuodesta minulla oli 21 pentua kerralla(6 eri pentuetta).


Käyttämäni koirat ovat luonteeltaan kiltteja ja terveitä, tarkistan pevisan eli silmien ja polvien lisäksi myös lonkat 90 % kaikilta. Teen yhdistelmiä mistä aina voisin jättää kotiin pennun. Ja joka pentueesta sijoitan nartun jos sellainen vain syntyy.

Toivon että oma terveyteni ja työtilanteeni mahdollistaisi sen, että voin vielä kauan kasvattaa ihania tipsuja ihanille ihmisille ja perheille rakkaiksi perheenjäseniksi. 

Olen myös pyrkinyt pitämään 3-4 eri linjaa, eli jos jostain linjasta ilmenee joku vakava sairaus, voisin silti jatkaa muilla linjoilla.


Jennan matka kasvattajaksi : 


Koirat ovat olleet aina iso osa elämääni. Mummin tykönä ja lapsuudenkodissani koiria oli useampia ja niiden päivittäiset hoitotoimet tulivat jo hyvin pienestä pitäen tutuksi. Näyttelyissä kuljin äitin ja mummin mukana, vaikka ne eivät oikein tätä tyttöstä vielä silloin napanneetkaan. Synnytyksissä olen ollut ensin avustamassa äitiä 2013 vuodesta alkaen, mutta melko pian päävastuu synnytysten hoitamisesta siirtyi minulle. Nyt hoitamiani synnytyksiä on takana jo reilu 30, ja joka kerta se vaan on yhtä jännää puuhaa. 

Olin jo pitkään haaveillut, että ottaisin oman koiran. Pidin tärkeänä kuitenkin varmistua siitä, että tuleva pentu olisi juuri sopiva meille, kolmen lapsen äänekkääseen ja vauhdikkaaseen perheeseen. Kiiramanna Never Desert "Ella", synnytti pikkuriikkisen tytön, joka taisteli elämästään. Jotenkin tämä pikkuinen vei mun sydämen välittömästi ja sanoin äitille, että jos tämä selviää, se on mun. Luonne oli jo alusta asti vahva ja päättäväinen. Pikkuinen Saaga vahvistui päivä päivältä ja täytettyään 7 viikkoa hän muutti meille. Saagan kanssa harjoiteltiin ihan alusta asti vapaana seisomista näyttelyitä varten ja ekan näyttelyn jälkeen näyttelykärpäinenkin pääsi minua puraisemaan, vaikka olen aina vannonut, että kehään en mene. Toinen oma koirani Tib-Sak Hillevi tuli meille Saagan ollessa 3 kk ikäinen ja näistä kahdesta tuli ihan parhaat kaverukset. Pikkuinen musta Tib-Sak Dora tuli viime keväänä vielä kolmanneksi ilahduttamaan arkeamme. Kaikkien kolmen kanssa käydään näyttelyissä. Koska olen ollut nyt reilu 10 v aktiivisesti mukana Tib-Sakin toiminnassa koirien hoitamisen, astutusten, synnytysten ja pentusuunnittelujen osalta, päätettiin yhdessä äidin kanssa, että lähden suorittamaan kasvattajan peruskurssia, jotta päästään ihan virallisesti tekemään yhteistyötä. 11.9.2022 sain käteeni todistuksen suoritetusta kurssista. Kasvatustyön ohella teen yrittäjänä kirjanpitäjän töitä, ja erityisesti palveluni ovat suunnattu koira-ja kissakasvattajille. Olemme molemmat allekirjoittaneet kasvattajasitoumuksen ja olemme Kennelliiton, Tiibetinspanielit ry:n ja SuKoKan jäseniä. 


Toivomme, että voimme yhdessä kasvattaa hyväluonteisia, rodulle tyyppilliä tibsuja, joista on paljon iloa monelle perheelle.